sobota, 27 grudnia 2014

Makowiec po japońsku

Świąteczny makowiec wg przepisu - makowiec japoński:


Makowiec na motywach przepisu ->
Składniki:

 1,5 kg masy makowej (przygotowanej według przepisu)
 10 jajek (w temperaturze pokojowej)
 9 łyżek kaszy manny
 3 duże jabłka (około 750 g)
 sok z 1/2 cytryny lub limonki
 1/2 szklanki płynnego miodu lub cukru

Do dekoracji: orzechy włoskie i laskowe, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa, suszone lub smażone jabłka

Duża tortownica o średnicy 28 - 30 cm, posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia lub prostokątna o wymiarach 20 - 30 cm. Jeśli pieczemy z połowy porcji, używamy tortownicy o średnicy około 23 - 24 cm lub prostokątnej 17 x 25 cm.

Przygotowanie:
Przygotować masę makową z bakaliami jak w przepisie. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut ubijania). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z kaszą manną.
Jabłka obrać i zetrzeć na bocznej części tarki, otrzymując cienkie plasterki (niekoniecznie idealnie równe) lub zetrzeć na standardowych dużych oczkach tarki (czytaj uwagę nr 1 i 2 na górze strony). Jabłka skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać z miodem lub cukrem.
Masę makową delikatnie połączyć (łyżką) z utartymi żółtkami, a następnie z ubitą pianą z białek.

Do tortownicy wykładać na przemian plasterki jabłek i masę makową lub wmieszać starte jabłka w masę makową i całość wyłożyć do tortownicy (czytaj uwagę nr 1 na górze strony). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Ostudzić, następnie udekorować miodową polewą kajmakową (przepis poniżej), orzechami, migdałami oraz suszonymi owocami.
źródło: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz